czen
úvod
parawan
n.rawa
další autoři
nfsl
kontakty
 
ak. mal. NADJA RAWA
Dům U Slunce a Luny
Úvoz 24 / 160
118 00 Praha 1
Czech republic

tel.: 257 53 27 87
gsm: 604 473 131
e-mail: nadja.rawa@parawan.com



klub PARAWAN - projekt

 

Stručně o projektu aneb seznamovací inzerát:

 

V domě „U zlatého jablka“ v ulici Úvoz 26 na pražských Hradčanech byl letos 4. listopadu otevřen nový atelier PA°RAWA°N, jehož základní náplní je prezentace autorské tvorby profesionálních výtvarníků - převážně vybraných absolventů různých oborů pražské VŠUP.
Filosofie a s ní spojené další programy nového atelieru přímo navazují na jednu oblast činnosti Nadačního fondu U Slunce a Luny /dále jen NFSL /, který sídlí a svou aktivitu úspěšně provozuje v sousedním domě „U Slunce a Luny“ již od svého založení v roce 1993. Oba domy patří k historickým a architektonickým „perlám“ podhradí Pražského hradu. To platí i o renovovaných interiérech v nich, ať už to jsou mansardy se střešní terasou, které v roce 1995 vybudoval a od té doby užívá NFSL v domě U Slunce a Luny nebo Galerie Josefa Sudka tamtéž /zde NFSL pořádá několik výstav ročně/, či pozoruhodné prostory atelieru PA°RAWA°N v sousedním domě.

 

Právě tady se nyní naskýtá možnost „přibrat“ další zajímavý a inspirující prostor přímo navazující na nový atelier PA°RAWA°N.
PROJEKT KLUB PARAWAN je o založení elitního klubu v pozoru-hodném středověkém sklepení domu “U zlatého jablka.“

 

Chceme zde realizovat projekty z oblasti divadelní, literární, hudební, taneční a výtvarné ve vzájemných souvislostech a propojení, na jejichž realizaci jsme doposud neměli odpovídající prostředí. Abychom mohli toto prostředí naplnit tak dobrým, kvalitním a výlučným obsahem jak si představujeme a plánujeme, potřebujeme pochopení a pomoc silného a osvíceného partnera.
Hledáme partnera, který může, chce a navíc ho nová spolupráce bude inspirovat a těšit.

 

Potencionální partner se může podle svého zájmu a možností rozhodnout podpořit buď „jen“ výstavní a prezentační aktivity atelieru PA°RAWA°N, který již existuje a funguje, nebo „jen“ klub PARAWAN, který je teprve ve stadiu projektu, a nebo podporovat činnost atelieru i budoucího klubu dohromady.

 

Prosíme, věnujte trochu svého času a pozornosti následujícímu textu.
Děkujeme za Váš zájem.

 

Nadja Rawa - dramaturg výtvarných projektů možného budoucího klubu.

 

KLUB PARAWAN a J. Šiktancová - dramaturg divadelních, hudebních, pohybových a literárních projektů možného budoucího klubu.
(motto:„Společná setkání, která uvádějí věci na pravou míru“)

 

Podzemní prostor domu „U zlatého jablka“, kde chceme vybudovat klub PARAWAN je velikou výzvou.
Ve chvíli, kdy jsem si uvědomila, že na stěnách visí obrazy a lidem je mezi nimi dobře, ihned jsem si představila, jak by se tento prostor mohl proměnit v místo, kde by docházelo k výjimečným setkáním. A to hned v několikerém smyslu.
Označení „zlaté“ jablko v názvu domu lze chápat symbolicky: z města na Úvoz je třeba jít vzhůru, vystoupat malostranskými uličkami až do podhradí. Takovou cestu podvečerní Prahou podniká člověk na základě pozvání. A v „pozvání do domu“ je vždy cosi důvěrného a je pro lidi vybrané.

 

Klíčem k takovému pozvání by měl být zájem o sdílení koncentrovaných, aby se tak řeklo „neředěných“ zážitků. Mezi lidmi pozvanými a těmi, kteří zvou - ať už na hudební, divadelní, literární či výtvarnou produkci, by díky společným zážitkům v tomto neobvyklém prostoru mohlo docházet nejen k většímu porozumění, ale třeba i k navázání nových vztahů, ať už přátelských či obchodních.
Dovedu si velmi dobře představit, že by nakladatelské domy nebo knihkupci uvítali řádné a pečlivě připravené „uvedení knihy“ - ne na trh, ale ve známost! - provázené autorským čtením či rozhovorem s překladatelem.
Stejně tak si dovedu představit zájem hudebních pedagogů o „uvedení na scénu“ mladých hudebních profesionálů, a to nejen z oblasti hudby vážné.

 

Sklepní prostor by si měl v sobě uchovat živost a proměny-schopnost, aby zde mohla vzniknout i jistého druhu „divadelní představení“.
To všechno by mělo uvádět, provázet či prohlubovat zážitek z děl výtvarných, protože výstavní činnost by tvořila osu „dramaturgie“ tohoto prostoru.
Ačkoliv jsem zdůraznila „mladé profesionály“, naše hledání by se věkem neomezovalo hlavním kritériem by měla být osobitost, v případě starších tvůrců jejich „nezařaditelnost“.

 

„Pozvání do domu U zlatého jablka“ by platilo pro lidi z nejrůznějších oblastí, proto by se měly i mezi diváky prolnout různé, na první pohled od sebe vzdálené světy.

 

Jaroslava Šiktancová

 

Narozena v Praze 1954,
absolvovala AMU, divadelní fakultu, obor režie.
V prvních letech své divadelní praxe režírovala pohostinsky v Západočeském divadle v Chebu, v Divadle F.X. Šaldy a v Naivním v Liberci, ve Středočeském divadle na Kladně.
Posledních sedm let působí jako kmenový režisér divadla Kašpar (Divadlo v Celetné - Třináctery hodiny, Sestup Orfeův, Lišák, Účtování v domě božím), v minulé sezóně hostovala ve Slezském divadle v Opavě.
Od roku 1993 působí jako pedagog na divadelní fakultě AMU, v současné době vede třetí ročník katedry činoherního divadla.

 

P.S. Tento projekt zůstal zatím jen nerealizovaným projektem, protože mimo jiné už nemáme k dispozici prostory v domě č.26. Kdyby se ale objevil jiný vhodný prostor a nějaký nadšený mecenáš, mohl by se tento projekt stát skutečností.

 

Co nabízíme našim partnerům

 

    zpět    nahoru

 
Nadja Rawa
absolventka VŠUP - obor malba. Zakladatelka a ředitelka Nadačního fondu U Slunce a Luny..
 
NFSL
Nadační fond U Slunce a Luny podporuje nekomerční autorskou tvorbu..
 
Zakoupením díla z ateliéru
PARAWAN prispejete i Vy k zachování kontinuity ceské výtvarné kultury..