czen
úvod
parawan
n.rawa
další autoři
nfsl
kontakty
 
ak. mal. NADJA RAWA
Dům U Slunce a Luny
Úvoz 24 / 160
118 00 Praha 1
Czech republic

tel.: 257 53 27 87
gsm: 604 473 131
e-mail: nadja.rawa@parawan.com



text

 

Nadační fond U Slunce a Luny původně jako nadace založen a registrován v roce 1993. Nadace vznikla k poctě významného českého fotografa Josefa Sudka, který žil a tvořil v domě, kde nadace - po úspěšné transformaci v roce 1998 nadační fond - sídlí.

 

Nadační fond chce podporovat tu oblast umělecké autorské tvorby, která má šanci zůstat součástí duchovní kontinuity české a světové kultury. Činnost fondu se také zaměřuje na aktivity směřující k oživení kulturně společenského života Malé strany a Hradčan a udržení " Genia Loci" těchto míst.

 

Na počátku směřovala nadace své hlavní úsilí k obnově domu U Slunce a Luny. Nadace iniciovala celkovou rekonstrukci pláště domu včetně zrestaurování cenné plastické výzdoby fasády. Ve vlastní režii zbudovala v podkroví dva ateliéry, pracovnu nadace a střešní terasu, která může sloužit též jako výstavní prostor. 
V následujících letech fond pořádal a podpořil řadu dalších akcí a aktivit v kulturní sféře.

 

V roce 1996 zahájila Nadace U Slunce a Luny svou výstavní činnost úvodní akcí s názvem "Pozvání do domu".Tím domem byl dům U Slunce a Luny / nebo také U kamenného sloupu / na Úvoze 24  v Praze na Hradčanech. Součástí "Pozvání", které moderoval Marek Eben, byla prohlídka nově zbudovaných atelierů a zrestaurovaných prostor v domě a především vernisáž výstavy Josefa Sudka a Františka Tichého k jejich stoletému výročí narození v přízemí domu v Galerii Josefa Sudka.

 

V Galerii Josefa Sudka proběhly výstavy autorů zvučných jmen jako například  Bohuslav Reynek, Jiří John, Stanislav Kolíbal, Jan Švankmajer  a další, ale také autorů začínajících, většinou absolventů různých oborů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.
Cyklus těchto výstav pod názvem "Mladí profesionálové" probíhá stále. Vystavovali zde sochaři, skláři, malíři i grafici. Fond se snaží těmito autorskými prezentacemi uvést na výtvarnou scénu mladé autory, kteří by si mnohdy nemohli dovolit uspořádat výstavu v některé z galerií v centru Prahy na podobně lukrativním místě.

 

V oblasti literárně-divadelní se realizovala několikaletá spolupráce s Divadelní fakultou v Praze / s paní prof. A. Fryntovou a jejími studenty / pod názvem "Literární večery" z díla J.Koláře, J.Haška, I. Olbrachta, K. Poláčka, dále s režisérkou paní J. Šiktancovou a studenty DAMU divadelní večery s názvem "Dům plný Shakespeara" nebo s hercem J. Duškem a jeho žáky ze Studia Čisté Radosti improvizační večery s názvem "Čistá radost nedaleko Hradu". Vystupoval zde herec Divadla Na zábradlí B. Klepl nebo také výtvarník a divadelník P. Nikl se svým autorským divadlem v cyklu večerů "Podzimní tančení".
V hudebním programu zde účinkovali např. Vl. Merta, J. Lewitová, J. Hrubý se skupinou Kukulín, čínská zpěvačka Song-Vojtová atd.
Uskutečnila se zde i řada tvůrčích a inspiračních pobytů zahraničních umělců podle programu fondu.

 

Nadační fond U Slunce a Luny se neuzavírá spolupráci s žádnými ze subjektů kulturního a veřejného života. Se svými projekty pravidelně oslovuje grantové komise Ministerstva kultury, kulturní odbor Magistrátu hl. města Prahy, tuzemské i zahraniční instituce a nadace zabývající se podporou výtvarného umění. Našimi sponzory a příznivci se stala mimo Hl.m. Praha a Min. kultury ČR, některé firmy / Vodní stavby a.s., Kaučuk a.s. Kralupy n/Vl.,fi. Oracle, fi.Olympus, fi.Folprecht - výpočetní technika, atd./, ale také osoby fyzické, převážně ze zahraničí, které zaujala naše činnost.

 

    zpět    nahoru

 
Nadja Rawa
absolventka VŠUP - obor malba. Zakladatelka a ředitelka Nadačního fondu U Slunce a Luny..
 
Pozvání do domu
Na jaře roku 1996 zahájila Nadace U Slunce a Luny nyní Nadační fond U Slunce a Luny, dále jen NFSL ) svou výstavní činnost úvodní akcí s názvem “Pozvání do domu“. Tím domem byl dům “U Slunce a Luny“ /nebo také „U kamenného sloupu„/ na Úvoze 24 v Praze na Hradčanech…
 
Zakoupením díla z ateliéru
PARAWAN prispejete i Vy k zachování kontinuity ceské výtvarné kultury..